Subsidie voor zonnepanelen

Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen?

Het aanschaffen van zonnepanelen is een grote stap, waarbij je je van te voren moet afvragen of de investeringskosten opwegen tegen de energiebesparing. Ga bijvoorbeeld eerst goed na of het dak van je woning wel geschikt is om zonnepanelen te ondersteunen. Is dat niet het geval? Dan zul je eerst het dak moeten laten repareren of vervangen. Om hier achter te komen, kun je het beste een professionele dakinspecteur inhuren. Daarbij zijn er veel andere factoren waar je rekening mee dient te houden bij het aanschaffen van zonnepanelen. In dit artikel lees je alles over deze factoren zodat je goed bent voorbereid op het aanschaffen van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een grote investering, en de financiële voordelen van zonnepanelen verschillen per huishouden en situatie. Check daarom ook altijd of je subsidie voor zonnepanelen kan ontvangen. Dit verschilt namelijk per gemeente. Voor meer informatie check je zonduurzaam.nl.

Hoe wekken zonnepanelen stroom op?

Zonnepanelen zijn gemaakt van fotovoltaïsche cellen die zonnestraling absorberen wanneer deze direct op de panelen valt. De energie van zonnestraling zorgt voor een elektrische lading die beweegt volgens het elektrische veld in de cellen van het zonnepaneel, waardoor stroom wordt gemaakt. Een gedeelte van het zonnepaneel zet zonne-energie om van gelijkstroom naar wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom dat in woningen gebruikt kan worden. Een ander gedeelte van het zonnepaneel is daarbij in staat om energie op te slaan, waardoor er stroom beschikbaar is wanneer de zon niet op is of wanneer het een bewolkte of regenachtige dag is.

De voordelen van zonnepanelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je thuis een hoop energie bespaart, omdat je de stroomvoorziening naar je woning zelfvoorzienend maakt. Het is een hele duurzame vorm van energie want zonne-energie is altijd beschikbaar en het is er in overvloed. Daarbij verklein je je ecologische voetafdruk enorm door het gebruiken van zonne-energie.
Een woning met zonnepanelen heeft een hogere verkoopwaarde dan woningen met traditionele energievoorzieningen. Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan helpt het hebben van zonnepanelen bij het vinden van kopers en het krijgen van een hogere verkoopprijs.
Wanneer je niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, zul je geen last hebben van storingen in de buurt. Dit is vooral ideaal voor regio’s waar vaak stroomuitval voorkomt. Je eigen stroomvoorziening zorgt er voor dat de woning toch van stroom voorzien blijft, omdat de stroom van zonne-energie wordt opgeslagen zelfs wanneer de zon onder is.

De installatie van zonnepanelen

Wie handig is, kan zelf zonnepanelen op het dak installeren. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit door een professional te laten doen. Kies je voor een professionele installatie? Praat dan eerst met verschillende zonnepanelenleveranciers in je regio. Zo kun je prijzen vergelijken van verschillende aanbieders. Heeft je woning een wat ouder dak? Laat dan eerst een inspectie uitvoeren door een professionele dakinspecteur, zodat je zeker weet dat het dak sterk genoeg is om de zonnepanelen te ondersteunen. Wanneer je dit niet doet loop je het risico dat het dak bezwijkt, de panelen verwijderd moeten worden en het dak alsnog vervangen moet worden.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De meeste zonnepanelen gaan tussen de 20 en 30 jaar mee. Zonnepanelen vergen vrij weinig onderhoud, omdat ze alleen vrij van vuil, bladeren en sneeuw gehouden hoeven worden. Wanneer je zonnepanelen aanschaft, zit hier vaak een lange garantie op. Naarmate zonnepanelen verouderen, gaan ze minder energie produceren. Na ongeveer 25 jaar zullen de panelen aanzienlijk minder energie leveren. Bij het inschatten van de financiële voordelen van zonnepanelen, zul je dus verschillende factoren in gedachten moeten houden. Je houdt de levensduur van de panelen in gedachten, hoeveel zonnepanelen je wilt hebben, hoeveel energie je woning verbruikt en of je zonnepanelen gaat huren of kopen.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *