huis verkopen

Huis verkopen? Doe het met deze tips!

Je huis verkopen is een belangrijke gebeurtenis waar goed over nagedacht moet worden. Je kunt je huis verkopen op meerdere manieren, via een makelaar, een notaris of je kunt het ook volledig zelfstandig verkopen. Alle manieren om je huis te verkopen hebben zowel voor- als nadelen. Besloot jij je woning zelf te verkopen, dus zonder tussenkomst van een makelaar of een notaris? Zelf je woning verkopen zorgt voor meerdere voordelen, maar hoe pak je dit best aan?

Bepaal de juiste prijs voor je woning

De eerste en wellicht moeilijkste stap naar het zelfstandig verkopen van je huis is de juiste prijs bepalen van je eigendom. Om tot een realistische prijs van je pand te komen, moet je met enkele belangrijke factoren rekening houden. Je wilt je huis namelijk verkopen voor de juiste prijs. Om die te kunnen bepalen hou je zeker rekening met:

  • De ligging van je huis en zijn woonomgeving. Denk hierbij vooral aan het uitzicht, het aanwezige groen, de afstand tot het centrum en de aanwezigheid van het openbaar vervoer in de onmiddellijke nabijheid van je woning
  • De financiële lasten, eventuele bijkomende voorwaarden en het leefmilieu
  • Is er extra onderhoud vereist of werd dit recent uitgevoerd?
  • Hoe evolueert de woningmarkt in je regio?
  • De waarde van vergelijkbare woningen
  • Hoe is het gesteld met de energiezuinigheid van je woning?

Je woning verkoopklaar maken

Nadat je alle nodige attesten hebt aangevraagd zoals het Epc certificaat en het bewijs van de elektrische keuring is het tijd voor de volgende stap, het verkoopklaar maken van je woning. Bied je woning netjes, licht en luchtig aan. Geef een likje verf daar waar dit nodig is en zorg. Zorg er voor dat je huis er langs de straatkant verzorgd uitziet. Dat is het eerste wat kandidaat-kopers te zien krijgen en is dus het visitekaartje van je woning. Zorg er voor dat bezoekers zich onmiddellijk thuis voelen in je woning.

Je woning aanbieden op de woningmarkt

Je woning is niet de enige die in je regio te koop wordt aangeboden. Om je woning zo snel en aan de maximale prijs te kunnen verkopen zul je dus een doelgerichte publiciteitscampagne moeten opzetten stellen. Dat zorgt voor meer kandidaat-kopers en een hogere prijs. Een goede campagne is een combinatie van meerdere mogelijkheden gaande van het duidelijk zichtbaar plaatsen van een ‘te koop-bord’ tot een publicatie in gespecialiseerde magazines en websites, het bedelen van flyers in je buurt.

De rondleidingen

Je kent de waarde van je woning en zijn omgeving door en door en bent dus de beste verkoper van je eigen huis. Kandidaat-kopers waarderen een persoonlijke aanpak, een rondleiding met de eigenaar valt zeker in hun smaak. Zorg voor een enthousiaste manier van rondleiden. Dat zorgt voor een positieve ingesteldheid bij je bezoekers.

De onderhandelingen

En dan is het wachten op het eerste bod van een potentiële koper. Wat als dit aanbod niet aan je verwachtingen voldoet? Op een onrealistisch laag bod regeer je best niet. Dat is het meest duidelijke signaal waarmee je aangeeft dat je het bod helemaal niet bespreekbaar is. Op die manier geef je ook de indruk dat er nog geïnteresseerden zijn.

Voorlopige verkoopovereenkomst of compromis

In tegenstelling met wat velen denken, kun je deze ‘voorlopige’ verkoopovereenkomst nog moeilijk te verbreken. Wanneer je als eigenaar zich verbindt je eigendom over te dragen aan een koper die ermee akkoord gaat de gevraagde prijs te betalen, is de verkoop gesloten en kan geen enkele partij op dit compromis nog terugkomen, zelfs als er geen vooruitbetaling is gedaan. Het betreft een onderhandse verkoopovereenkomst, of het bewijs voor alle betrokken partijen dat het verkoopcontract officieel is gesloten en de basis vormt van de notariële akte. De notaris is gebonden aan de voorwaarden van de onderhandse overeenkomst. Tussen de ondertekening van deze onderhandse verkoopovereenkomst en de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Dat is namelijk de termijn waarin we zogenaamde registratierechten moeten betalen. Als een van de partijen in deze periode overlijdt, gaan de rechten en verplichtingen uit de onderhandse verkoopovereenkomst automatisch over op de erfgenaam.

Tussenkomst notaris is onmisbaar

Voor de uiteindelijke verkoop van je huis is een volledig en duidelijke onderhandse verkoopovereenkomst nodig, zodat achteraf elke vorm van discussie onmogelijk is. achteraf. Het opstellen van zo’n overeenkomst is vakwerk, van een notaris dus.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *